duminică, 7 aprilie 2024

44 de lucruri despre Grecia pe care nu le știai




1. Grecia este considerată locul de naștere al democrației și civilizației occidentale.
2. Este cea mai însorită țară din Europa cu peste 250 de zile de soare pe an sau aproximativ 3.000 de ore de soare pe an.
3. Hellas, nu Grecia: Numele oficial al Greciei este de fapt Republica Elenă. „Grecia" vine de la termenul roman „Graecia. "
4. Mai mulți turiști decât localnici: Grecia atrage în fiecare an mai mulți turiști decât întreaga sa populație, de 11 milioane de locuitori, în timp ce este vizitată de 16 500 000 de turiști anual. 
5. Limba greacă este una dintre cele mai vechi limbi înregistrate din lume (5000 de ani), vorbită și în prezent!
6. Grecia are mii de insule, dar doar 227 sunt locuite.
7. Imnul național grec are 158 de versete, fiind unul dintre cele mai lungi din lume.
8. Primele Jocuri Olimpice au avut loc în Olympia, Grecia, în anul 776 î.Hr. Primul olimpic a fost un bucătar greccare a câștigat proba de sprint. 
9. Cultura cafelei: Grecii sunt serioși în legătură cu cafeaua! Cafeaua „briki" mică și tare este un ritual zilnic pentru mulți.
10. Grecia are mai multe muzee arheologice pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume.
11. Muntele Olimp, cel mai înalt munte din Grecia, a fost considerat de grecii antici ca fiind casa zeilor.
12. Grecia se mândrește cu cel mai mare procent de acoperire a măslinilor per suprafață terestră din lume.
13. Credeți sau nu, 80% din Grecia este muntoasă.
14. Întotdeauna la mare: Indiferent unde te afli în Grecia, nu ești niciodată la mai mult de 135 de kilometri de coastă.
15. Defileul Vikos din Munții Pindus este una dintre cele mai adânci din lume, plonjând peste 1.100 de metri.
16. Monarhia: Grecia a trecut de la monarhie la republică parlamentară în 1975.
17. Insula grecească Ikaria este una dintre Zonele Albastre din lume, căminul unora dintre cei mai longevivi oameni de pe Pământ.
18. Bucătăria grecească este cunoscută pentru dieta sa mediteraneană sănătoasă, inclusiv măsline, brânză feta și fructe de mare la grătar.
19. Multe constelații pe care le vedem astăzi au nume derivate din mitologia greacă.
20. Atena deţine titlul pentru oraşul cu cele mai multe teatre din lume.
21. Grecia se mândreşte cu peste 4.000 de dansuri tradiţionale, prezentând bogata moştenire culturală.
22. Interesant este designul caselor. Majoritatea au ușile, ferestrele și chiar mobilierul vopsite în albastru, deoarece se spune că albastrul alungă duhurile rele.
23. Dacă te aștepți să poți naviga pe râurile din Grecia, te înșeli. Grecia nu are niciun râu navigabil, deoarece peste 80% din suprafața țării este teren montan.
24.Prima groapă de gunoi a fost amenajată de greci, în anul 500 î.e.n.
25. Atena, capitala Greciei, este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume, având o istorie de peste 3.400 de ani.
26. Limba greacă veche are un număr impresionant de cuvinte – aproximativ 5 milioane.
27. Grecia este unul dintre cei mai mari producători de miere din lume, iar mierea de brad este foarte apreciată pentru proprietățile sale terapeutice.În antichitate, ouăle de struț și mierea erau considerate delicatese prețioase în Grecia. 
28. În antichitate, grecii au fost printre primii care au dezvoltat o înțelegere rațională a medicinei, iar Hippocrate este considerat „părintele medicinei occidentale”. 
29. Cuvântul „panic” provine de la zeul grec Pan, care ar fi provocat frică și teroare în păduri.
30. Grecia are cea mai lungă linie de coastă din Europa, cu aproximativ 13.676 de kilometri. 
31. În Grecia, este o tradiție să se aprindă lumânări în ziua Sfintei Andrei pentru a alunga spiritele rele și a păstra vrăjitoarele departe. 
32. Muntele Athos, cunoscut și sub numele de „Muntele Sfânt”, găzduiește o comunitate monastică de călugări ortodocși care trăiesc izolați de lume. 
33. Oracolul din Delfi era considerat un loc sacru unde zeii oferă răspunsuri și ghidare pentru cei care căutau sfaturi. 
34. Aristarh din Samos, un astronom grec din secolul al III-lea î.Hr., a propus că Pământul orbitează în jurul Soarelui, anticipând teoria heliocentrică. 
35. Pentruța, un ulcior folosit pentru a stoca apă, era atât de important în Atena antică încât a fost declarat ca „lucru sfânt” și atacarea unei femei care transporta apă putea fi pedepsită cu moartea.
36. Cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, arhipelagul din Santorini este rezultatul unei explozii vulcanice care a avut loc acum aproximativ 3.600 de ani. 
37. Una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, statuia lui Zeus din Olimpia, măsura aproximativ 12 metri înălțime și era realizată din aur și fildeș. 
38. Insula Hydra este unică în Grecia, deoarece nu permite circulația mașinilor. Locuitorii și vizitatorii se deplasează pe jos sau cu ajutorul căruțelor trase de catâri. Există o zi dedicată măgarilor în fiecare an, cu paradă, concursuri și activități speciale.
39. Café Frappé, o băutură populară în Grecia, a fost creată din întâmplare în 1957 de către un angajat al Târgului Internațional din Salonic care a amestecat accidental cafea solubilă, zahăr și apă. 
40. Uleiul de măsline a fost folosit în Grecia din cele mai vechi timpuri și avea multiple utilizări, inclusiv în ritualuri religioase și pentru îngrijirea pielii. 
41. Sculptorul american Gutzon Borglum a început inițial să sculpteze fețele zeilor greci pe Muntele Rushmore, dar planul a fost abandonat în favoarea președinților americani. 
42. În multe hoteluri și clădiri din Grecia, etajul 13 este evitat în numerotare din cauza conotațiilor negative asociate cu numărul 13 în cultura occidentală.
43. În unele zone din Grecia, delfinii sunt antrenați pentru a ajuta la pescuit, împingând bancurile de pești spre plajă, unde pescarii îi prind.
44. Loutro este o stațiune mică, pitorească, pe litoral, pe coasta de sud a Chaniei, la vest de Sfakia și la est de Agia Roumeli, pe insula Creta. Destinația este inaccesibilă cu mașina pur și simplu pentru că nu există drumuri. Este un sat mic, cu puțini locuitori, accesibil doar cu barca.

Despre Miron Radu Paraschivescu și Jurnalul unui cobai

Dacă ați citit pe vremuri celebrul roman „Torente”, de Marie-Anne Desmarest, să știți că el l-a tradus în română. Și-a câștigat pâinea scri...