duminică, 20 ianuarie 2019

Procesul - Franz Kafka, recenzie Adina V.




O carte care poate părea greoaie, dar cu puțină răbdare, cititorul va fi prins în intriga romanului. Joseph K., un om lipsit de influență, un procurist lipsit de importanță, este arestat și trimis în judecată fără a i se comunica de ce anume este acuzat. În mod ciudat, este lăsat apoi în libertate, merge în continuare la serviciu, fiind însă chemat în repetate rânduri pentru a fi anchetat, în diverse locații obscure, care nu au nimic oficial în afara mormanelor de hârtii.
Romanul este o frescă a hățișului unui sistem absurd, neclar, în care un funcționar nu înseamnă nimic. După un an, Joseph K este vizitat de doi indivizi care îl duc într-o carieră de piatră și îl înjunghie. Un final neașteptat după o tărăgănare a situației timp de un an în care prin toate demersurile întreprinse, Joseph K nu a putut afla de ce anume este acuzat.
Semnificativ este faptul că acuzarea și uciderea se petrec chiar de ziua de naștere a lui Joseph.
Kafka reușește să analizeze frământările, incertitudinea, căutările unui suflet chinuit de certitudine și îndoială. Sunt momente când, totul pare atât de nefiresc, încât nu poate fi real, pe când în alte momente se simte inutilitatea oricăror demersuri de a scăpa și starea de anxietate este dusă la maxim. Absurdul și nefirescul sunt caracteristicile romanului care l-a pus pe Kafka în fruntea listei prozatorilor moderni.

adina v.

21.01.2019

©Adina V. -Copyright - Toate drepturile rezervate

2 comentarii:

Despre Miron Radu Paraschivescu și Jurnalul unui cobai

Dacă ați citit pe vremuri celebrul roman „Torente”, de Marie-Anne Desmarest, să știți că el l-a tradus în română. Și-a câștigat pâinea scri...