miercuri, 24 iunie 2020

Adina V. - Sânzienele, Ia și Copilăria



Sânzienele

Un tărâm magic, al zânelor, al ielelor, se deschide în noaptea din 23 spre 24 iunie când acestea coboară pe pămînt. Sânzienele, așa cum sunt numite, sunt ființe extraordinar de frumoase, zâne ale câmpului care apar pe pământ, se prind în horă, cântă și dansează. Se spune că în această noapte plantele și florile prind proprietăți miraculoase, ele fiind folosite apoi în tratarea diferitelor afecțiuni. Această credință populară a dus la obiceiuri și tradiții diferite în funcție de fiecare zonă, sărbătoarea fiind una a iubirii și fertilității. Astfel, fetele împletesc coronițe din flori de sânziene pe care apoi le aruncă peste casă, iar dacă rămân agățate de acoperiș, e semn că va avea loc o nuntă. Deasemeni, fetele pun sub pernă flori de sânziene pentru a-și visa ursitul.

Dansul special jucat în aceste zile se numește Drăgaica. El se execută cu sărituri în formă de cruce și îmbrățișări, iar oamenii împart mere, cireșe, pui de găină, ca semn al dărniciei și al agoniselii de până atunci și pentru a fi în continuare casa lor îmbelșugată. Se alege fata cea mai frumoasă și bună la suflet dintr-un grup de șapte fete din sat. Aceasta este împodobită cu spice de grâu, iar celelate se îmbracă în alb, apoi alaiul merge prin sat și la fiecare răscruce de drumuri se prind în horă. Un alt obicei este scăldatul în ape curgătoare spunându-se că astfel trupul se va vindeca de boli.

Sărbătoarea Sânzienelor mai este numită și Amuțitul cucului, deoarece această pasăre cântă doar trei luni pe ani, oprindu-se chiar pe 24 iunie. Dacă el încetează a cânta înaintea acestei zile, se spune că vara va fi secetoasă.

În alte zone, noaptea se aprind focuri, iar oamenii merg cu făclii aprinse în jurul caselor și ogoarelor pentru a fi binecuvântați cu belșug și a fi feriți de boli. Băieții aruncă cununi de sânziene în curțile fetelor de măritat.

Credința populară spune că în această noapte se deschid cerurile și lumea pământească vine în contact cu lumea de dincolo, astfel încât de Sânziene oamenii își pomenesc morții.

Noaptea care precede sărbătoarea este considerată magică, o noapte în care totul este posibil, dar nu trebuie uitat că așa cum apar forțele binelui, sunt prezente și cele ale răului. Oamenii aprind focuri pe câmp, aruncă în ele substante puternic mirositoare, cântă din bucium și strigă pentru a îndepărta spiritele malefice.

Ia

Tot de Sânziene se sărbătorește și ia românească, această parte importantă a portului popular încă din vremea tracilor, geților și dacilor, ea apărând pe Columna lui Traian și monumentul de la Adamclisi, fiind menționată și în documentele referitoare la perioada culturii Cucuteni.

La început era realizată de către femei, în timpul sezătorilor, materialele folosite fiind inul, cânepa, lâna, borangicul și mătasea, ulterior și bumbacul tors la fuior, fiind diferită în funcție de zonă, dar având elemente care-i reflectă unitatea, cum ar fi croiala în formă de cruce, simbolul solar stilizat, poziționat central. Tipul de deschidere la gât și modul de lucru al mânecilor diferă în funcție de zonă, unele fiind încrețite, altele închizându-se cu nasturi sau cu șnururi. O ie autentică nu este terminată, deoarece credința oamenilor de la sat este că perfecțiunea aparține Domnului, nu omului.

Pânza pentru ie se țese la războiul cu două ițe, urmând a fi cusută și ornamentată. Punctele de cusătură sunt transmise din generație în generație, la fel și modul de ornamentare specific fiecărei zone, folosindu-se mulineuri, fluturi și mărgele, fir de borangic sau de mătase, vopsit în mod tradițional cu plante, frunze de măr pădureț, de nuc, flori de nalbă, zeamă de varză, oțet, sare. Natura este aliat în crearea iei, ea fiind reflectată și în ornamentele bogate, de o coloristică vie. În funcție de aceste ornamente, pânza este mai subțire sau mai groasă pentru a putea susține greutatea motivelor bogate. Punctele de cusătură sunt atât de complexe și multiple încât realizarea unei ii este o adevărată artă. Culorile folosite pentru ornamente nu erau aleatorii, astfel fetițele și tinerele purtau ii brodate cu auriu și portocaliu, cu albastru purtau femeile cu copii, cele recent căsătorite purtau ii brodate cu roșu, iar albastru închis și negru purtau femeile văduve. Roșul îmbinat cu galben și negru este folosit pentru femeile în vârstă. Iată că ia nu este doar un obiect vestimentar. Deasemeni, se poate înțelege din ce zonă este femeia care o poartă în funcție de motivele ornamentale. Astfel, în Muntenia, cromatica iei este monocromă, în Dobrogea se combină roșu cu negru, motivele completându-se cu lănțișorul cusut cu fir auriu sau argintiu și fluturii așezați în solz de pește. În zona Sucevei culoarea roșie se combină cu verde, bleu și mărgeluțe viu colorate, pe când în Ilfov coloristica este caldă, realizată cu nunațe de roșu, galben și ocru, iar în zona Vlașca culorile sunt vesele, luminoase, folosindu-se alături de roșu închis, verde kaki, verde măsliniu, galbenul de culoarea ceaiului realizat din foile de ceapă. În Dolj ia este lungă, largă și elegantă, culorile fiind luminate de auriul firului metalic, iar în Gorj, culorile închise sunt armonizate cu galben, mov, roz.

Motivele ornamentale demonstrează uniunea săteanului cu natura. Fie că sunt geometrice sau florale, că reflectă animalele sau simboluri cosmice, au menirea de a feri de rele și semnifică statutul social, marital, zona de proveniență. Cel mai des întânim spirala și crucea. Spirala este semnul universal al vieții, al energiei, reprezintă eterniatea, fiind și un semn dual: masculin-feminin, întuneric-lumină. Croiala iei este realizată în formă de cruce arătând astfel credința omului în Dumnezeu. Liniile drepte orizontale sugerează moartea, întreruperea unei etape, pe când cele verticale, viața. Liniile ondulate reprezintă apa și purificarea, pe când copacul și ramurile simbolizează renașterea, regenerarea, fiind totodată și liantul dintre pământ și cer. Romburile, dreptunghiurile, pătratele, liniile frânte exprimă universul în care femeia trăiește și muncește. Cele mai vechi simboluri sunt coarnele de cerb, ele reprezentând puterea, vitalitatea, iar Soarele, folosit fie prin forme stilizate, geometrice, ori prin floarea-soarelui, demonstrează legătura omului cu divinitatea. Multe motive ornamentale redau regnul vegetal, indispensabil omului înfrățit dintotdeauna cu natura: plante, frunze, flori, spicul de grâu, strugurele, afina. Se întâlnesc și motive realiste care redau forme cerești, cum ar fi stelele, soarele sau fulgerele reprezentate prin linii în zig-zag.

Frumusețea iei românești a devenit cunoscută peste tot în lume, impresionând pictori renumiți care au imortalizat-o pe pânză, cum ar fi cunoscutul tablou La blouse roumaine, pictat de Henri Matisse în 1934, ori tablourile pictate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza. Celebri designeri internaționali au integrat ia românească în colecțiile lor, Yves Saint Laurant dedicându-i o întreagă colecție, aceasta fiind ulterior sursa de inspirație și pentru alți creatori de modă.

Dar marea iubire a reginei Maria pentru de costumul popular românesc nu poate fi uitată, ea alcătuindu-și garderoba în funcție de ii, purtând cu mândrie, chiar și la serate, cămăși brodate cu motive tradițional, văluri înflorate și fote. A fost fotografiată, pictată în portul românesc pe care l-a admirat și al cărei ambasadoare de suflet a fost. Să nu uităm nici pe Maria Tănase care urca pe scenă purtând ia românească, nici faptul că vedete de renume internațional s-au fotografiat purtând „la blouse roumaine” cu mândrie.

Din lada bunicii sau a străbunicii, ori din satele ascunse în inima munților sau răzlețite pe câmpiile aurii, ia poartă cu sine o încărcătură istorică și culturală, este un salt înapoi în timp până la strămoșii noștri, o moștenire spirituală a ceea ce am fost și suntem, liantul omului cu divinitatea prin credință.



Copilăria și poveștile
Toți copiii pornesc în viață însoțiți de poveștile rostite de părinți. Fie că sunt spuse la culcare în lumina caldă a apusului, ori ziua, ele sunt izvor de bucurie și imaginație. Povești cu zâne, Feți Frumoși vin să încânte copilul dornic de cunoaștere, de frumos. Albă ca zăpada, piticii, Cenușăreasa, Hans și Gretel, prințese fermecate, Rapunzel, Scufița Roșie vin să deschidă larg porțile unei lumi fantastice care ghidează primii pași ai puiului de om spre a fi mai bun, mai generos și înțelegător față de ceilalți. Binele este evidențiat la finalul poveștilor când răul este înfrânt și totul se termină cu „am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea”. Cât de dornici sunt de povești copiii noștri, cu câtă bucurie ne întoarcem și noi la ele, redevenind copiii de altădată.

Ne naștem cu o afinitate poetică de a privi lumea din jurul nostru. Dar o pierdem pe parcurs pentru că uităm s-o folosim, să ne lăsăm purtați de imaginație și percepem totul în modul realistic impus de societate. Uităm că soarele poate zâmbi, că ploaia ne mângăie cu lacrimile ei, că arborii respiră și ne vorbesc dacă știm și vrem să-i ascultăm, că păsările ne cântă pentru a ne bucura auzul, că florile poartă în ele câte o mică Degețica. De câte ori copiii nu ne-au surprins cu întrebări pe care noi nu ni le-am pus, dar atât de firești? De ce am uitat să fim copii? Marele pictor Pablo Picasso a înțeles un lucru esențial: că lumea privită prin ochii de copil este lumea adevărată și s-a luptat ani de zile să redevină copil în pictură. „Cel mai greu este să pictezi ca un copil” a declarat el. Pentru că un copil vede mai mult , vede ce este ascuns exteriorului, el ajunge în profunzime prin gândirea simplă, inocentă. Convinsă că nevoia de a rămâne copil este o necesitate pentru a fi mai buni am scris cândva o serie de poezii pe care am realizat-o ca niște pași ascendenți pe un portativ imaginar, al notelor muzicale. Pornind de la Do de jos am ajuns la Do de sus, trecând prin fazele transformării personalității de-a lungul trecerii prin viață. Nu întâmplător, ultima poezie, cea dedicată notei Do de sus este o poezie pentru copiii din noi, pentru că astfel mi-aș dori ca fiecare om să se redescopere, să redevină spiritul luminos și inocent care a fost. Acel copil nu a plecat, el doarme și visează frumos la adăpostul poveștilor de altădată.

adina v. 

surse: 

miercuri, 10 iunie 2020

Karl May - Testamentul incașului, recenzie Adina V.





Un flăcău sub optsprezece ani, nu prea înalt, însă puternic, cu părul negru ca pana corbului, străbate pampasul argentinian, însoțit de un bărbat foarte în vârstă, cu chipul zbârcit, slab, însă cu mișcări repezi, precise, care dovedesc că este încă în putere, cu părul des, strălucitor și lung până în talie. Tânărul este ultimul descendent al mândrilor incași, iar însoțitorul său, în etate de o sută de ani, este străjerul său, Anciano, cel care trebuie să-i înmâneze tezaurul incașilor.
Tânărul, trimis în lume să studieze, este conștient de imposibilitatea ca incașii să poată rezista cu modul lor de luptă arhaic armelor moderne ale invadatorilor spanioli.Însă el trebuie să-și urmeze destinul hotărât de străbuni. Mai are ceva important de făcut: să răzbune moartea tatălui său, pentru asta culege informații despre ucigașul care, după crimă, păstrase scalpul regelui. Bătrânul Anciano este singurul care cunoaște locul comorii, fiind și cel care-l însoțea pe regele incașilor, tatăl lui Haucaropora, tânărul indian, atunci când mergea la comoară.
Dar și criminalul e pe urma comorii fabuloase. Anciano este ultimul care cunoaște locul și conform dorinței tatălui lui Hauca, tânărul este la vârsta la care poate afla locul și intra în posesia moștenirii incașilor. Odată cu ea îi va fi înmânat testamentul tatălui său. Incașii foloseau o tehnică de scris diferită, și anume Kippu, care era alcătuită din sforicele înnodate din loc în loc, iar descifrarea era păstrată în mare taină. Anciano era din tagma cărturarilor, singurii care cunoștea taina acestei scrieri, deci el putea totodată, descifra testamentul.
În hruba care adăpostește comoara se află mai multe Kippu-ri pe care cineva neștiutor le-ar ignora. Comoara e fabuloasă, statuete de aur înfățișând idoli de mărimea unui om, vase, arme de tot felul, podoabe scumpe, comori uimitoare ce nu puteau proveni decât de la un incaș de rang domnesc, aurul fiind monopolul exclusiv al clasei domnitoare. Aici se mai află și un kippu mult mai complicat, pe care Anciano nu-l poate descifra în peșteră din cauza culorilor șterse, drept urmare ies la lumina zilei. Acest kippu este testamentul incașului, tatăl lui Hauca.  După o descifrare anevoioasă, tatăl adresează fiului un îndemn surprinzător. Iată testamentul:
„Lui Haucaropora, fiul meu și cel din urmă incaș... Cînd vei da cu cohii de acest Kippu, eu voi fi murit. Și neamurile mor... Al nostru s-a dus așa cum m-am dus și eu. Ia-ți nădejdea că va învia vreodată, nu vei domni nicicând. Neamul nostru a pierit din pricina auruluiși argintului său. Oare ai vrea să mori și tu la fel? Dacă neamul nostru ar fi fost sărac, mai trăia și mai muncea și azi. Rămâi deci sărac. Atunci vei trăi și vei munci. Nu în aur îți afli bogăția, ci în minte și în suflet. Așa vei fi mai fericit decât toți străbunii tăi. Te rog, nu-ți poruncesc... Aurul e al tău. Ia-l sau lasă-l aici. Dacă-l iei, o să ajungi robul lui, dacă-l dissprețuiești, o să fi om liber. Vinde buzduganul de aur al incașilor și vei avea destui bani ca să înveți și să ajungi un bărbat pe care munca îl cinstește. Desfătarea în lenevie te va pângări. Dacă vrei totuși aurul, ia-l. Însp ferește-te de focul din jgheaburi. Pentru cinstea și fericirea ta, întoarce aurul în pământ, căci de acolo fu scos. N-ai decât să aprinzi primul fir de lângă focul tîinuit și să fugi repede din hrubă. Și acum alege, însă alege bine. În trupul tău curge sânge de stăpân, deco stăpânește-te pe tine însuți. Vei izbuti. Eu îți stau și îți rămân alături. Fă ca spiritul meu să se bucure că am un asemenea fecior. Atunci el te va ocroti până când mă vei urma în lumea nici aurul, nici argintul nu au preț, ci doar avuția inimii trage în cumpănă. Poartă-te ca un fiu al meu, căci îți sunt tată!”
Sper că ați devenit destul de interesați și curioși pentru a citi cartea.


marți, 9 iunie 2020

V. Marin Cucu - Calea robilor, recenzie Adina V.




Ee, în seara aceasta vă aduc o comoară, o carte mai puțin cunoscută, mă îndoiesc că a citit-o careva dintre voi, unicul roman scris de V. Marin Cucu, intitulat Calea robilor.

Citindu-l vă veți aminti de casa de la țară (dacă ați avut această fericire), ori veți trăi fiecare moment descris de parcă ați fi fost acolo. Este viața simplă a unei familii de țărani, lupta cu pământul, unicul mijloc de a-și asigura strictul necesar. Am citit și răscitit această carte pentru că mă introducea atât de real în familia Alexandrei, demna reprezentantă a femeii obișnuită cu munca, cu nevoile, cu o casă plină de copii. Născocește mâncăruri din te miri ce atunci când nu au ce pune pe masă, culeg urzici, ștevie, mănâncă cojile de mămăligă rămase pe ceaun înmuiate în laptele cald, este descrisă bucuria copiilor și mândria lor atunci când aveau porc, sacrificarea lui de Crăciun și cum pe măsură ce bucatele pregătite din carnea rumenită și zemoasă se termină, pe masă începe iar să se răsfețe mămăliga cu lapte, tronând pe măsuța scunda cu trei picioare în jurul căreia stau toți așezați pe jos.

Femeie robustă, Alexandra duce tot greul gospodăriei, e prima care se trezește și face mămăliga, pleacă la câmp apoi cu toții, e în fruntea tuturor pe șiră, la coasă și la sapă, copiii muncesc sub soarele arzător, oprindu-se doar pentru a bea apă sau pentru a mânca la amiază, apoi iar, împinși de Alexandra, muncesc pe câmp până seara. Ajunși acasă, femeia face o a doua mămăligă, mai mare și toți se adună la masă. Cartofii erau o legumă rară, găinile fiind ținute pentru a face ouă, ori vândute, baza erau fasolea și mămăliga.

Frescă a vieții satului românesc, romanul descrie ritualul nunților și al morții, al nașterii, al schimbării pe care progresul o provoacă în viața simplă. O adevărată revoluție a transformării o provoacă masa cu patru picioare, scaunele, lingurile și furculițele. După ce cresc mari, copiii iau drumul orașului, iar Alexandra , bătrână și singură după moartea soțului, îi vizitează pe fiecare, purtând în bocceluță, pitite prin făină, ouă și caș. Copiii, învățați de-acum cu viața de la oraș se rușinează cu bătrâna lor mamă, îmbrăcată sărăcăcios și care se implică în viața lor, criticându-i pentru risipă. Când ia hotărârea de a sta la unul dintre ei pentru a nu fi singură în casa tăcută de la sat, niciunul nu o primește... Sunt și ei prinși zi de zi cu încercările vieții...

Romanul se încheie cu moartea Alexandrei, iar copiii adunați la înmormântare retrăiesc momentele copilăriei, atunci când nu ieșeau din vorba ei, și-o amintesc cum se trezea prima și se culca ultima, simt miresmele pământului ai cărui robi au fost și pleacă fiecare la casa lor de la oraș. Ei nu mai sunt decât niște pelerini în acest sat, acest loc al robiei pământului unde lăstarii și buruienile încep să pună stăpânire pe locul unde fusese casa lor natală, acum un loc gol, puțin mai înălțat și mai pleșuv, ca un mormânt părăsit.

Și da, este un roman pe care eu îl consider demn de a sta alături de romanul Groapa lui Eugen Barbu, cu diferența că aici este vorba chiar de zbaterea din inima satului românesc ascuns pe Cotina din Prahova.

Adina V.

Despre Miron Radu Paraschivescu și Jurnalul unui cobai

Dacă ați citit pe vremuri celebrul roman „Torente”, de Marie-Anne Desmarest, să știți că el l-a tradus în română. Și-a câștigat pâinea scri...